Každý den je zázrak a je dobré si ho užít naplno. A k tomu patří i dobré jídlo. Uvidíte, že pokud věnujete minutku svého času navíc prezentaci jídla na talíři, bude vás to těšit a společně s hezky prostřeným stolem a vašimi milovanými kolem něj, to rozsvítí váš den. Takže pojďte se vrhnout na food styling a být kreativní 🙂
Nemusíte být zrovna mistři ve food stylingu nebo šéfkuchaři a lístky bazalky aranžovat na talíř pinzetou. I tak si můžete obohatit zážitek z jídla každý den.
První smysl, kterým host začíná jíst, není chuť, ale zrak. Lidé zkrátka jedí očima. Jídlo je kromě jiného i vizuální zážitek.
Aniž si uvědomujeme, tak food styling je do určité míry v každé rodině v podstatě tradiční věc a hluboce zakořeněná záležitost. Co taková svíčková? Jak obvykle vypadá u vás doma na talíři? Knedlíky krásně srovnané jako harmonika, maso uprostřed talíře, bobek brusinek a plátek citronu. To je food styling jak Brno a odpovídá i food stylingovým pravidlům 🙂
Jídlo je důležitou součástí každého dne, ale jeho příprava a konzumace nám obvykle zabírají hodně času. Už vás slyším, moje milé ženy, jak říkáte: Já jsem ráda, že něco rychle uklohním nebo že si děti namažou k večeři chleba. Jasné, chápu. Mám časově náročnou práci a mnohdy to u nás v pracovní dny vypadá tak, že dorazím navečer domů z práce. Zeptám se dospívajících dětí, jestli něco jedly. Obvykle se obslouží samy, včetně manžela. Naštěstí nejsou nijak nároční a celý jejich život byly vedeny k samostatnosti s tím, že nikdo není v našem domě nikomu služkou, kuchařkou a pokojskou. Vařím rodině, to ano, ale nikdo nehrotí teplé večeře a pokud odjedu na pár dní mimo domov, není potřeba navařit pro zbytek rodiny. Poradí si sami.
Užívat si dobré jídlo je, myslím si, v naší rodině oblíbená aktivita :-). Takže pokud vaříme doma, moji úžasnou učitelkou je každý den moje mladší dcera, která moc ráda vaří a food styling je pro ní nesmírně důležitý.
Např. chce se napít. Ovšem ona si vyrobí domácí limonádu s dekoracemi jak z časopisu. Vezme si sklenici, nalije si mošt, sirup nebo ovocnou šťávu. Pak hledá ovoce – použije plátky např. pomeranče, citrónu, ananasu apod. Pak hledá brčko, dá si do sklenice mininálně dvě ( jde přece o to, jak to vypadá, že ), samozřejmě dost ledu ( pokud mají ledové kostky zajímavé tvary – tím lépe ). Pokud to jde, tak si vyrobí i barevné přechody. Červená vrstva malinové šťávy na dne sklenice s pomerančovým drinkem je základ 🙂 . Pak si spokojeně sedne a s potěšení si svou limonádu pije.
Taková příprava pochopitelně trvá déle, ale ona je tak spokojená, v tomto ohledu odmítá kompromisy 🙂 a věřím, že si ten přítomný okamžik užívá podle svých představ. A to nemluvím o tom, jak si chystá své oblíbené francouzské tousty, palačinky a další dobroty 🙂
Je dokázáno, že hezky vypadající jídlo nám více chutná a ocení ho i naše okolí.
Jestli máte takové to babičkovské nádobí s drobnými květinkovými vzory nebo s jemným zlatým proužkem na lemu nebo supermoderní velkoplošné talíře – spíše tácy nebo třeba podáváte občerstvení pro návštěvy na hladkých černých břidlicových deskách nebo krájecích prkénkách, je to jedno. Hlavně, aby vy jste byli spokojeni a užili si dobré jídlo z jakéhokoli povrchu 🙂
Pokud byste opravdu brali food styling hodně vážně, zvážili byste určitě, zda se vaše současné talíře „hodí“.
V současné době se obecně jako nejeefektivnější a nejlepší pro dekoraci jídla na talíři doporučuje bílý talíř. Ale koupíte si kvůli tomu nové nádobí ?
Přestože bílá barva není taková nuda, jak se může na první pohled zdát a můžete si vybrat bílé talíře ze všech možných variant- kulatý, oválný, hranatý, vintage i s barevným okrajem atd, pro vaše domácí prostředí si vyberte, co se vám líbí.
Já mám talíře, které by byly pro food styling patrně pohromou. Barevné, každý má jinou barvu, vzorované. Dostala jsem je před mnoha lety jako tzv. výbavu do manželství. Ale protože se jim za ty léta nic zásadního nestalo, jsou v dobrém stavu a pořád se mi líbí, nevidím jediný důvod se jich zbavovat. ( Něco jiného jsou u nás hrníčky a malé talířky – ale o tom jindy J)
Abyste mohli svoji rodinu a přátele oslnit úžasným servírováním, podíváme se na pár základních pravidel food stylingu, které vám na začátku trošku pomohou.
Představte si talíř jako hodiny: maso umístěte na 6. hodinu, přílohu na 11. a zeleninu na 2.hodinu. V ideálním případě by zelenina měla zabírat třetinu porce, ale v případě mých dětí to tak není 🙂 Vše zelené musí pryč 🙂 Zkuste si toto pravidlo, až budete servírovat třeba řízek s bramborovou kaší a kyselou okurku. Bude to radost a potěšení J
Má se za to, že lichý počet vypadá na talíři lépe. Myslím, že to tak bude a v restauraci to oceníte. Ale u nás doma toto pravidlo příliš neřešíme. Nepočítáme kanelony nebo se nenutíme do tří palačinek místo dvou J. Berte to taky v klidu.
Další food styling pravidlo, které uvidíte hlavně v dobrých restauracích, je vrstvení. V restauraci to miluji a užívám si „objevování“ vrstev a ten vizuální zážitek, nicméně při domácím servírování k tomu přistupuji jen zřídka. Ale pokud by vás bavilo stavět pyramidku, jděte do toho!
Poslední, ale naprosto nejdůležitější pravidlo je…
… že ať máte na talíři cokoli, mělo by vám to hlavně chutnat a mělo by být opravdu k jídlu. Naprosto souhlasím s dnes už legendární větou Zdeňka Pohlreicha: „Na talíř nepatří nic, co se nedá sníst.“
Proč dávat větvičku rozmarýnu přes steak? Vy ten rozmarýn budete takto jíst? Lepší by byl jemně nasekaný ve šťávě,ne?
Dejte si na boloňské špagety trojlístek bazalky nebo zahrňte talíř jedlými květy. Je to jedno, ale vše by mělo ladit dohromady i chuťově.
Protože snad nejhorší je, pokud jídlo lépe vypadá, nežli chutná.
Nemusíte mít kufr pomůcek pro šéfkuchaře nebo znát všechny tipy food stylistů. Nemusíte si pořizovat láhev s úzkou hubicí a tvořit na talíři souhvězdí z kapek nebo na milimetr přesně umístit stonky šafránu na vrchol kopce.
Dát si záležet na tom, jak jídlo na talíři vypadá, totiž rozhodně není disciplína, která by patřila jen do luxusních restaurací a světa vysoké gastronomie.
Když budete jíst, tak opravdu jezte! Užijte si každé sousto, nemyslete na vaše další povinnosti, nehádejte se u stolu….
Zkrátka užívejte si stolování s vašimi milovanými a probuďte v sobě kreativitu při servírování ( bude vám to svědčit na duchu 🙂 )