Klára na čaji o páté

Jak si užít den ještě lépe, radostněji, vědoměji a se skvělým jídlem i pitím? Mám přesně to pravé pro vás. Možná mi teď nevěříte, ale říkám vám: Prospěje vám to a bude vás to bavit! Mluvím o čaji o páté. Ptáte se: proč to potřebuji do svého života? Začtěte se.

Začnu trochu ze široka, ale vydržte 🙂  Pointa bude.

Posledních pár let mě mimo jiné zaměstnává, kdy, jak často a co jíst. Chci žít krásný, dlouhý, aktivní a plnohodnotný život a (nejen) jídlo k němu patří. Poslouchám podcasty, čtu knihy, vařím a jsem mistr ve vylepšování svého jídelníčku a stravovacího harmonogramu, aby byl zároveň – co : 1. nejchutnější, 2. nejzdravější, 3. co nejkrásnější na pohled a 4. abych jedno jídlo netvořila pět hodin.

 Jím ráda a dobře 🙂 Jde mi to. Nicméně, ať už jsem zkoušela všelijaké stravovací návyky prospěšné pro mou fyzickou i duševní pohodu, vždy v mém každodenním jídelníčku zůstávalo něco, co, i kdybych se snažila vymýtit jak mor, tak zůstane v mém životě, kdybych se stavěla na hlavu. A to je – dámy a pánové – odpolední svačina/buchta/dortík/chlebík s medem, sýrem apod + káva.

Hladový vlk

Padne třetí čtvrtá a já mám prostě hlad. Ať jsem během dne jedla super zdravě a lehoučce, až jsem se sama nad sebou dmula pýchou, nebo ať jsem začala den koblihou s nutelou a espressem, pak pokračovala dopoledne třemi kousky biskupského chlebíčku a pak spráskla tradiční (tučný) český oběd. Člověk by si myslel, že po takové náloži hlad odpoledne nepřijde…. Omyl. Odpolední kávovo-dortíkovo-buchtová session klepala s železnou pravidelností na dveře každý, tučný i netučný, den. Ignorovat ji znamenalo večeři obřích rozměrů. Tak to ne, soudruzi.

čaj o páté

V tomto ohledu naprosto chápu členku britské aristokracie, vévodkyni Annu z Bedfordu. Měla v první polovině 19. století stejný problém jako já.

Večeře byla v domácnosti vévodkyně servírovaná až kolem osmé hodiny večerní, stávalo se, že kolem čtvrté hodiny odpolední byla vévodkyně hladová ( jak já to znám :)) Aby vyplnila tuto mezeru mezi jednotlivými jídly, začala si dopřávat odpolední čaj spolu se sendviči, jako malou odpolední svačinku. Později přizvala k tomuto příjemnému odpolednímu posezení své přítelkyně.

Je libo vdoleček?

Podávány byly nejrůznější malé zákusky, vdolky, lívance, sendviče s rozličnými náplněmi a vrcholem celého tohoto setkání byl samotný čaj, který zpravidla rozlévala paní domu. Tato pauza na čaj během odpoledne se velice rychle stala oblíbenou módní událostí. Chápu. Být aristokratkou v té době, užívám si to sedmkrát týdně.

Odpolední svačinka je tedy, zdá se, v mém životě nevyhnutelná. Takže když už –  udělám si odpoledne hezké ba dokonce krásné – tak jak to umějí Britové.

Ovšem jejich pověstný čaj o páté, má své rituály, své chody a má svůj styl.

Pominu-li jídlo, pití a nádobí (pominout je nelze a zmíním je níže), pro mě osobně britský čajový dýchánek znamená především čas, kdy se na chviličku zastavím, posadím se a přepnu do klidného módu. Kdy to jediné, na co se soustředím, je pomalé nalití čaje z konvice do šálku, pomalé zamíchání čaje lžičkou ve směru od šestky ke dvanáctce na ciferníku, tam a zpátky ( žádné zběsilé krouživé míchání, nedejbože cinkání o stěny šálku – kuš!) a pomalé vychutnávání si všech chodů tohoto nekorunovaného krále kavárenského povalování.

na čaj o páté
na čaji o páté

Co tedy budete k čaji o páté potřebovat?

Za prvé: čas

Pokud se vám nedaří najít si ho v pracovní dny, jděte do toho alespoň o víkendu. I když pokud vám to váš pracovní režim dovolí, není ve všední den nic krásnějšího než si dopřát pár chvil klidu pro sebe. Sedíte a hlavu buď úplně vypnete nebo si naopak užijete klidné popřemýšlení si, popř. popovídání s milou osobou.

Za druhé: nádobí

Zlatíčka moje takto:  čím vymazlenější a klasičtější, tím lepší. Inspirujte se fotkami v tomto článku. Pokud nemáte doma čajovou konvici ze stříbra a nejkvalitnější čínský porcelán, neplačte. Zkuste to s tím, co máte doma. Ale ručím vám za to, že až poprvé odložíte stylové sítko s vylouhovanými čajovými lístky, nalijete si čaj z krásné konvice a napijete se z klasického šálku s ouškem, odložíte ho opatrně na podšálek a tak dále, bude to tak povznášející a i samotné nádobí vám dodá pocit klidu a hlavně noblesy, že nebude cesty zpět.

na čaj o páté
na čaji o páté

Za třetí: čaj

Tady vstupujeme na velmi tenký led. Takže si dáme na začátek pár pravidel:

  • Nebudeme se tady hádat, co je pravý čaj a zda je to jen ten z pravého čajovníku.
  • Připustíme, že ty tisíce variant horkého nápoje z všemožných bylin nebo ovoce, který milióny lidí na celém světě považují za čaj, jsou taky čaj. 
  • A už vůbec se tu nebudeme dohadovat ohledně správné přípravy čaje.

Záleží na vás, co a jak si připravíte. Každopádně Britové si in the afternoon dají černý čaj. Např. Earl Grey či méně tradiční, ale velmi kvalitní Darjeeling ( ty pije i britská královna Alžběta II. při svém čaji o páté ve čtyři hodiny odpoledne ), popř. Oolong.

Můžete si ho dát buď jen s plátky citrónu, cukrem nebo tradičně s mlékem ( pokud byste měli ve vaší blízkosti někoho ze Spojeného království, nalijte si do šálku nejprve mléko, pak čaj, ne obráceně! nebo vás probodne)

Za čtvrté: jídlo

Tak to by bylo na knihu. Nicméně, abychom si to zjednodušili a vy si udělali představu, koukněte na obrázek.

na čaji o páté
na čaji o páté

Začnete slanými chuťovkami a sendviči ve spodním patře ( třeba se salátovou okurkou, šunkou, uzeným lososem nebo vajíčkové)

Dále tradiční SCONES. O nich by to byla druhá kniha ( Devon vs Cornwall  – modří již vědí J). Zkrátím to – jsou to bochánky se smetanou a jahodovým džemem. Upečte si je – tady máte recept.

A nakonec sladké tečky.

Vše jíte obvykle rukama (sendviče se podávají nakrájené na trojúhelníčky nebo obdélníčky)

na čaj o páté
scones

Za páté: róba

Co se mi na čaji o páté z doby vévodkyně z Bedfordu líbí nejvíc je fakt, že se dámy z vyšší společnosti začaly při této příležitosti převlékat do dlouhých šatů, rukavic a klobouků. Takové dokonalosti dnes asi nedosáhneme. Luxusní róba ve všední den? Ale bylo by to krásné, co myslíte?

A proč to všechno dělat?

Jednoduchá věc. Užít si den ještě lépe, radostněji, vědoměji, se skvělým jídlem i pitím. Mě na Afternoon Tea/Cream Tea baví všechno, ale co především – to stolování. Rodinu lpěním na hezkém stolování oblažuji již léta. Zvykli si. Miluju tradice, miluju dobrý čaj (i kávu) a miluju dobré jídlo.

Pokud vás tato bezmála dvěstěletá tradice zaujala, ale je to pro vás příliš velké sousto, můžete se jí více či méně inspirovat. Vezměte si z ní cokoli se vám líbí – třeba to klidné spočinutí během dne nebo si pořiďte krásné nové šálky s podšálky na ranní nebo odpolední čaj.

P.S.: Ještě kapka etikety na závěr: zapomeňte na zvednutý malíček.

Užijte si každý den s radostí.

Klára

Klára Ubrýová
Klára miluje život, dobré jídlo, četbu, kavárny, filmy, moderní kaligrafii, inspirativní osobnosti, etiketu, britskou královskou rodinu, Českou republiku a asi tak milión dalších věcí....❤
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.